Krabbels & Babbels

Vacatures

Stage

‘Creatief zijn we allemaal’. Dat was de oorspronkelijke titel voor deze post. Mijn vriend was niet akkoord. Als analytisch ingesteld Excel-man omschreef hij zijn creativiteit als van dezelfde orde als die van een goudvis (behoorlijk creatief bedacht, vond ik zelf). Maar ik begrijp het wel: creativiteit wordt doorgaans gelinkt aan alles binnen het kunstgenre, alles waarvoor een stevige portie fantasie en inventiviteit dikwijls een vereiste is. Ik denk dat we dat ruimer moeten zien.

cre·a·ti·vi·teit (de; v) : scheppend vermogen.

Zo staat het in Van Dale. Het hoeft dus niet altijd in het bedenken van nieuwe dingen te zitten. Het gaat om het ‘scheppend’ vermogen van ons als mens binnen allerlei domeinen. De destructieve aard van dit vieze Corona-beest zorgt ervoor dat we ons ontpoppen tot creatieve duizendpoten. We stikken mondmaskers, we gaan op Berenjacht, we bouwen forten in de woonkamer. We schrijven terug briefkaarten, we doen van ‘Skypero’ (of ook wel: skypen met aperitief), oma’s en opa’s krijgen raamtelefoontjes. Alles wat we tegenwoordig ondernemen om onze kinderen (en onszelf) te entertainen of sociaal contact te houden met zij die deze periode alleen moeten doorstaan. Alles wat we doen om schoolse taken bij te benen of gewoon voor elkaar te zorgen, is toch bijzonder creatief, niet?

Complimenten voor onszelf. Ja, zelfs voor zij met de creativiteit van een goudvis.

Nu, er is ook wel een keerzijde.

De media overspoelt ons met tips en ideeën. Er ontstaat een woud met wildgroei aan anti-vervelingslijstjes, dagplanners en checklists om de dag ‘zinvol’ door te komen. We worden opgesloten in ons kot en dat zijn we niet gewoon. We worden verplicht om te ontprikkelen en dat zijn we he-le-maal niet gewoon. Dus, wat doen we, we raken haast overprikkeld door alle ‘LOCKDOWN-LOL’. Die niet creatieve goudvis in z’n bokaal heeft het dan zo slecht nog niet, denk ik dan…

Laat me eerlijk met jullie zijn. Oorspronkelijk was deze post rond creativiteit een ellenlange lijst van ideeën aangevuld door de therapeuten om deze ‘paasvakantie’ leuk in te vullen.  Zitten jullie daarop te wachten?? Ik laat het antwoord aan jullie over…Onder het motto van ‘whatever floats your boat’ of ook wel: doe wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt het volgende lijstje:

REBELS LIJSTJE VOOR CREATIEVE GOUDVISSEN

1. Creatief experimenteren: Tover zonder pellen een eierschaal weg, resultaat: een glibber ei!

Voor dit experiment heb je enkel een eitje nodig, een glas en azijn. Volg de stappen in dit filmpje: www.youtube.com/watch?v=3Iv9eLO0scA. Op de website van Technopolis vind je nog heel wat extra informatie over de wetenschappelijke achtergrond van dit experiment.

2. Creatief bewegen: Beweeg-en-raadspel

Druk onderstaande afbeelding af. Kies een woord dat past bij de Paasvakantie. Zoek de letters van je gekozen woord en voer de opdrachten bij de verschillende letters uit. De andere moet raden wat jij uitbeeldt. Je kunt er ook voor kiezen om je eigen naam uit te beelden of misschien je lievelingsdier!

3. Creatief Verbeelden: Schaduwtekenen

Zoek wat leuk speelgoed en zet dit zo zodat de zon een schaduw maakt op je papier. Je hoeft enkel de randen van de schaduw te volgen. En tadaaaaa…jouw favoriete speelgoed staat op papier!

4. Creatief in de natuur: Bloempjes vlaggenlijn en paashaas

Ga op stap in de natuur en zoek mooie bloemen en blaadjes.

Voor de vlaggenlijn:Knip een oud laken tot lange stroken, leg de (bloem)blaadjes op het laken (boven een hard stevig oppervlak) en vouw het laken dubbel. Bescherm kleine oortjes. Haal de hamer en klop de kleuren uit de blaadjes. Hang op om te drogen en knip er een vlaggenlijn van.

Voor de paashaas: Print 1 van de sjablonen van Studio Lala af ( www.studiolala.be/blog/gratis-diy-paashaasjes-b30.html) en versier je eigen paashaas! Hieronder vind je alvast een voorbeeldje!

5. Creatief met handhygiëne: LEGO-zeep

Nodig: LEGO blokjes, kleur en aantal naar keuze. Doorzichtige zeep (vb. Sensitive handgel Kruidvat). Stokje om de blokjes erin te duwen. Eventueel kan dit ook met het slangetje van het pompje. Dissolvant kan handig zijn als het etiket er niet gemakkelijk afgaat.

Doen: Haal de sticker van het zeeppompje af. Meestal blijven er wel wat sticker resten achter. Het etiket verwijder je gemakkelijk met Dissolvant. Daarna even het zeepflesje afspoelen om de geur van de dissolvant er af te halen. Nu begint het leukste! Schroef het pompje van de zeep en begin de LEGO blokjes in het zeepflesje te stoppen. Om het LEGO blokjes in het pompje stoppen wat makkelijker te maken, kun je als hulpmiddel een sushistokje geven. Zo duw je de LEGO blokjes er makkelijker en verder, maar ook meteen op een goede & leuke plaats! Dop erop schroeven en je LEGO-zeep is klaar!

Creatief in de keuken: Worteltaart en Whoopies

Zin om de chef-kok in jezelf te ontdekken? Hieronder vinden jullie 2 recepten in de vorm van een stappenplan om aan de slag te gaan in de keuken. Wie wil een stukje worteltaart?

En voor zij die hierna toch nog prikkelhonger hebben…Check zeker eens onze Facebookpagina’s!

https://www.facebook.com/cardeschakel/
https://www.facebook.com/carklimop/
https://www.facebook.com/cardespringplank/
https://www.facebook.com/cardelocomotief/