Waar staan we voor

Wie zijn we

Wat doen we

Vacatures

Krabbels & Babbels

Stage

Jaarverslagen

Normaal gezien probeer ik elk weekend langs te gaan bij mijn ouders en mijn broer. We hebben een fijne band en zetten er dan ook actief op in om die te onderhouden. Het zal je dus niet verbazen dat ik in deze lockdown-periode onze afspraakjes mis. We houden wel contact via de digitale wereld, maar dat is helemaal niet hetzelfde: ik kan niet profiteren van mijn papa zijn kookkunsten, we kunnen elkaar geen knuffel geven,… Gelukkig kunnen we elkaar wel nog zien en horen – leve de moderne communicatietechnologie! Mijn mama leest de Libelle. Ik doorblader die graag eens als ik langs ga en ben wel fan de rubriek ‘flapuit’ en ‘ben ik de enige die…’. Laat nu net deze laatste rubriek de inspiratie zijn voor mijn blogpost, want ik heb het mij de laatste weken al meermaals afgevraagd: ‘ben ik de enige die…?’

Ben ik de enige die… voor één keer niet blij is om haar gelijk te halen? Al van lang voor deze Corona-tijd heb ik het niet zo begrepen op virussen. Familie, vrienden en collega’s die mij goed kennen, weten dat en durven mij daar al eens mee plagen. Als ik dan met mijn rampenscenario’s op de proppen kwam, hoorde ik steevast: ‘maar dat kan toch niet echt gebeuren’, ‘je hebt teveel fantasie’ of ‘je leest teveel boeken of kijkt teveel series’. Jammer maar helaas, ik had gelijk…

Tip! Hebben jij of jouw gezinsleden nood aan betrouwbare uitleg rond het Corona-virus, dan kan je hier terecht:
– voor de jongste kinderen: https://www.youtube.com/watch?v=VADCv4FOPwA&fbclid=IwAR1XCD5pTgDf5vlXf_nIlbRF8vnbJn9lSf-vgp8uvcpt1aZgnrbe6T5HkfI
– voor iets oudere kinderen: https://www.ketnet.be/karrewiet/meer-weten/alles-over-het-coronavirus
– voor volwassenen: https://www.info-coronavirus.be/nl/


Ben ik de enige die… tot voor de Corona-crisis nog nooit van het woord ‘social distancing’ gehoord had? Het lijkt wel een modewoord te zijn geworden, in zowat elk artikel, nieuwsuitzending of gesprek valt de term wel eens. We moeten afstand houden van elkaar, voor onze eigen en de andermans veiligheid. Dat voelt erg onnatuurlijk aan. Een knuffel, een kus of zelfs maar een schouderklopje: het kan nu allemaal niet meer. Als ik ga wandelen ben ik best wel jaloers op de paarden in de wei: die staan soms zo gezellig dicht tegen elkaar aan te wrijven. Dat we op anderhalve meter van elkaar moeten blijven, wordt er echt wel in gedrild. Het is al zover gekomen dat als ik naar een programma op TV kijk, ik onmiddellijk denk: ‘maar allez jongens, kom toch zo dicht niet bij elkaar, hou een beetje afstand aub’.

Tip! We moeten het uiteraard serieus nemen, maar een gezonde portie relativeringsvermogen en een vleugje humor helpen ons door deze periode heen.  

Cartoon: arnulf.be voor De Wereld Morgen


Ben ik de enige die… in de winkel hard gefocust is om niet te hoesten of te niezen uit schrik voor de blikken van andere mensen? Ineens heeft op het gemak boodschappen doen een totaal andere dimensie gekregen. De handvaten van de winkelkarren worden ontsmet, er lopen mensen met sjaals voor hun mond en handschoenen aan, er wordt op een vreemde manier naar elkaar gekeken. Ik heb al in aangenamere omstandigheden door de supermarkt geflaneerd moet ik zeggen…

Tip! Hou bij het winkelen rekening met deze richtlijnen


Ben ik de enige… bij wie het gebruik van de loopschoenen exponentieel is toegenomen de laatste tijd? Ik ben het eens met Maggie: we moeten blijven bewegen. Mijn wekelijkse sportactiviteiten (volleybal en zwemmen) kan ik nu niet meer verderzetten. Mijn fiets zit onder het stof en ik beken – ik ben ook niet zo’n held in banden oppompen ?. Ik geniet wel van mijn looptoertjes in de gezonde buitenlucht.

Tip!
– Schuilt er niet zo’n loper in jou? Hier vind je enkele #sportinuwkot ideetjes om alleen of samen met de kinderen in beweging te blijven: https://stad.gent/nl/kinderen/nieuws-evenementen/tips-om-je-te-amuseren-uw-kot#46261
– Verschuil jij je nog achter het excuus ‘maar ik moet werken’, dan vind je hier wat inspiratie voor je teleworkout: https://www.familiefit.be/beweegtip/teleworkout-5-sportieve-oefeningen-voor-aan-je-thuisbureau


Ben ik de enige die… rust vindt in het feit dat er nog zekerheden zijn in het leven? Ik ben blij dat ik ’s avonds de TV kan aanzetten en Jeroen zie koken, Ben zijn quizvragen hoor voorlezen én… het hoogtepunt van de avond ‘je bent nergens beter dan thuis’ (goh ja, ’t hangt er maar van af hoe je het bekijkt zeker?!) door de boxen hoor klinken. Hoewel, zelfs ‘Thuis’ is binnenkort geen zekerheid meer als de opnames uitgeput blijken. Misschien wordt de vrijgekomen programmatietijd wel ingevuld door de zoveelste heruitzending van FC De Kampioenen? ?

Tip! Ontdek de filmster of regisseur in jezelf:
– voor oudere kinderen: https://www.watwat.be/media/hoe-maak-ik-zelf-een-filmpje
– leuk om samen met je kind te doen: https://www.kidsweek.nl/nieuws-filmpjes/maak-8-stappen-je-eigen-stop-motionfilmpje


Ben ik de enige die… zich voorneemt om z’n leven te beteren na de Corona-crisis? Ik heb het over kleine dingen. Ik heb al gedacht dat ik na deze hele situatie nooit meer ga zeuren over het water van het zwembad dat te koud aanvoelt, de scheidsrechter die een fout bij de tegenstander niet gezien heeft,… Ik vraag mij ook af of we gaan spreken in termen van ‘ons leven voor Corona’ en ‘ons leven na Corona’. Het klinkt bijna als een tijdperk, zoals ‘voor Christus’ en ‘na Christus’.

Tip!
– Heb jij nog wat tijd over en wil je graag solidair zijn in eigen gemeente? #Wetterenhelpt https://www.wetteren.be/wetteren-helpt-burgers-helpen-mekaar-in-coronatijd
– Stel voor jezelf een #post-corona-bucketlist op. Je kan eventueel een opsplitsing maken tussen dingen die je alleen wil doen of samen met je gezin. Inspiratie nodig? https://www.detop100.nl/bucketlist-ideeen/


Ben ik de enige die… denkt dat de naam van de WHO-directeur zeker een quizvraag zal worden en daarom echt probeert om die te onthouden? En, weet jij het antwoord? Ghebreyesus heet de man!

Tip! Heb jij vanuit je kot zin in een spelletjesavond met vrienden/vriendinnen, probeer dan de app ‘Houseparty’ eens uit. Zo is er het spelletje ‘Heads Up’ waarbij je het woord op jouw kaartje moet raden met de hulp van je vrienden. Bij het spelletje ‘Quick Draw’ teken je een bepaald object en je vrienden moeten raden wat je getekend hebt. Verder heb je nog ‘Chips & Guac’ waarbij alles draait om woordassociatie en in het onderdeel ‘Trivia’ moet je vragen correct beantwoorden.


Ben ik de enige die… pogingen doet om ook de positieve dingen te zien? Ik ontdek nieuwe paadjes en plaatsjes in eigen gemeente. Ik leer veel bij in deze periode: over online communicatietools, over de kracht en sterkte van ons CAR-team,…. Ik probeer het te zien als een kans om nieuwe dingen te doen of te leren – zoals dit: bloggen ?.


Ben ik de enige die… koude rillingen krijgt als die in deze periode ons centrum binnenkomt? Het is er akelig stil: er klinken geen kindergeluidjes, de wachtzaal is leeg en al het speelgoed is opgeborgen. Ik hoop dat we er gauw weer de gezellige, warme plek van kunnen maken, zoals voorheen. Mijn collega’s en ik zullen daar in elk geval alles aan doen!


Ben ik de enige die…? Nee, ik ben vast niet de enige die… Toch?!