Krabbels & Babbels

Vacatures

Stage

Het is vandaag lockdown dag… ik ben de tel kwijt! Ik weet wel dat we intussen al zo’n vier weken van thuis uit werken. En het ziet ernaar uit dat we dat nog even zullen moeten volhouden.

Eerst was het wennen en zoeken naar een beetje structuur. Maar ik kan vandaag zeggen dat het ons eigenlijk behoorlijk goed lukt om van thuis uit te werken: we houden contact met de collega’s, we horen ouders en kinderen via online communicatiekanalen, we werken vanop afstand therapeutisch of ondersteunend waar we kunnen, we krijgen eindelijk onze administratieve stapel weggewerkt, we steken onze energie in het voorbereiden en uitwerken van nieuwigheden,… We blijven dus wel zinvol bezig, maar zitten toch vooral ‘vol zin’ te wachten om weer écht aan de slag te gaan. Want eerlijk is eerlijk, ’t is toch niet hetzelfde op deze manier.

Ik heb geen kinderen rondlopen, dus ik kan mij volledig op het werk concentreren. Ik hoor van vrienden en collega’s met kinderen dat het voor hen toch net een iets grotere uitdaging is. Helpen bij schoolse taken, alle creativiteit uit de kast halen voor een zinvolle en afwisselende dagindeling, proberen om er wat regelmaat en structuur in te houden, bemiddelen bij ruzies,… Van multitasken gesproken… Petje af!

Illustratie: lecoeurmareebasse

En wat dan te zeggen over ouders die thuiswerken met kinderen met een extra zorgnood? Deze kinderen vragen nog net dat tikkeltje (of die vele tikkeltjes!) meer aandacht, zorg en ondersteuning. Zij vliegen niet door hun schoolse taken, hebben hulp nodig bij alledaagse dingen, vragen in deze periode om nog meer houvast en voorspelbaarheid, laten hun onrust blijken in hun gedrag,… Van multitasken gesproken… Petje af!

Petje af… dat doen we ook elke avond om 20u tijdens het applaus voor de #heldenvandezorg. Maar dat applaus is ook voor jullie, beste ouders, voor jullie die ouder zijn van een kindje met een extra zorgnood. Vanuit jullie kot zijn jullie ook dagelijks echte #heldenvandezorg.

Aarzel zeker niet om ons te contacteren met jullie vragen of zorgen. We blijven nabij (weliswaar vanop veilige afstand ;-))!

Het internet staat tegenwoordig vol met ‘Corona-hashtags’. Via #heldenvanwelzijn zag ik een filmpje van psychiater Dirk De Wachter met toch wel een speciale boodschap. Hij roept ons op om ‘verantwoord onnozel’ te doen en humor in te zetten in de verbinding met mensen. Dat hoef je mij geen twee keer te zeggen. Eens onnozel doen en een keer goed lachen – op doktersvoorschrift dan nog wel.

Het internet staat tegenwoordig ook vol met ‘Corona-humor’. Het zou weinig origineel zijn om dat op deze pagina allemaal te herhalen. En we kunnen gewoon ook nog wel eens met iets anders lachen. Ik voegde dus meteen de daad bij het woord en begon onmiddellijk aan iets ‘verantwoord onnozel’. Het resultaat kan je bekijken in onderstaande video, waarbij een goedlachse Spaanse man wat mopjes verzameld heeft van de kinderen die naar het revalidatiecentrum komen :-). Als je zelf uitgelachen bent, kan je de mopjes eventueel vertellen aan je kind(eren).

Humor helpt ons niet alleen te relativeren, lachen zorgt er ook voor dat er stoffen vrijkomen in onze hersenen die ons een ontspannen en prettig gevoel geven. Laat maar komen, die stoffen! Veel kijkplezier!

En voor wie zin gekregen heeft om zélf eens verantwoord onnozel te doen in zijn of haar kot: gooi dan even alle remmen los. Zing en dans maar mee: https://www.youtube.com/watch?v=l0JGiXACo3Y