Waar staan we voor

Wie zijn we

Wat doen we

Vacatures

Krabbels & Babbels

Stage

Jaarverslagen

All we ever hear from you is blah blah blah

So, all we ever do is go ya ya ya

And we don’t even care about what they say

‘Cause it’s ya ya ya ya

Blah blah blah blah

Jullie zullen het allemaal wel herkennen en ik vermoed dat de kans groot is dat zelfs je kinderen het kunnen meezingen: het refrein uit dit liedje van Armin van Buuren.

Blablabla, zonder dat we erbij stilstaan is het toch een dagelijkse bezigheid: praten, babbelen, een klapke doen. Het is dan ook de manier bij uitstek om gedachten, gevoelens, bedoelingen en gebeurtenissen met elkaar te delen.

‘The talk of the town’ (en héél vér daarbuiten) de laatste weken: Corona, what else? In een eerdere post deelden we links om volwassenen, jongeren of kinderen te informeren over het Corona-virus (https://www.ascendere.be/ben-ik-de-enige-die/). Geïnformeerd zijn we intussen wel, de feiten kennen we. Hoewel, kan er überhaupt nog iemand volgen hoe het nu juist zit met die bubbels? Ander onderwerp, please?! Ja en nee.

Ja, graag, want ’t moet toch niet altijd over Corona gaan. Op het werk hebben wij een ‘goeiemorgenmomentje’, een dagelijks videobelmoment met de collega’s. Ik merk hier ook een verschuiving. In het begin waren de conversaties grotendeels Corona- en werkgerelateerd. De laatste weken doen we veel meer losse babbels; over onze geweldig spannende lockdown- of bubbelavonturen, over kleine alledaagse dingen, over voorzichtige toekomstplannen,… Bijna net zo gezellig als een ouderwetse koffieklets. (En oh ja, als er nog tijd over is praten we uiteraard nog over het werk ?).

Nee, want het is zeker ook belangrijk om even stil te staan bij hoe we de afgelopen periode beleefd hebben en hoe we naar de toekomst kijken.

Conclusie: zoek een goed evenwicht. Praat over je Corona-vragen of -zorgen en blijf er niet mee zitten. Maar maak ook ruimte voor de spreekwoordelijke koetjes en kalfjes.

In dialoog gaan met elkaar (onder volwassenen)

We hebben al wel een weg afgelegd: van praten met de vriendinnen elk achter ons schermpje-als we niet aan het woord zijn onze micro dempen omdat er anders teveel vervelend achtergrondlawaai is-en dan maar hopen dat bij iedereen de internetverbinding standhoudt naar gesprekjes in de buitenlucht op veilige afstand. En na de laatste veiligheidsraad kan er nu nog wat meer in onze bubbel van tien. Het klinkt wat paradoxaal, we hebben zo om meer versoepelingen gesmeekt, maar nu het zover is, moet ik precies nog wat leren omgaan met deze ‘nieuwe vrijheid’. Ik las in de krant dat ze er al een term opgeplakt hebben: exit-angst. Ik voel me nog niet echt klaar om dicht bij elkaar op café of restaurant te zitten (hoewel de vragen al van alle kanten komen – en ik dus al last krijg van ‘blijf nog maar wat uit mijn persoonlijke ruimte’-stress). Ik hou het voorlopig toch bij online of in de buitenlucht babbelen in plaats van binnen bubbelen.

Waar of via welk kanaal je uiteindelijk in gesprek gaat, 9 kansen op 10 dat het gesprek als volgt zal beginnen: ‘hoe is’t?’. Een vaak gestelde vraag met een volgens mij vaak hetzelfde antwoord: ‘ça va, en met u?’. Durf ook eens doorvragen! Onderstaande filmpjes kunnen je misschien inspireren.

In dialoog gaan met (je) kind(eren)

Enkele tips op een rijtje:

Tip 1: zorg voor een rustig moment en maak tijd voor elkaar. Praten met kinderen is in de eerste plaats luisteren. Je kunt alleen aandachtig luisteren als je met je volle aandacht bij het gesprek bent en ondertussen geen andere dingen aan het doen bent.

Tip 2: forceren heeft geen zin. Als je kind geen zin heeft om te praten, respecteer dit dan ook.

Tip 3: laat je kind uitspreken. Vul niet te snel aan en vermijd om er al te gauw zelf invulling aan te geven.

Tip 4: open vragen zijn vaak moeilijk voor jonge kinderen. Probeer eens om je vraag te beginnen met de woorden ‘wat’ of ‘hoe’.

Tip 5: pas je aan aan het niveau van het kind. Maar blijf daarbij vooral jezelf! If moms talked to each other the way they talk to their kids…

Tip 6: al gehoord van verbindende communicatie? Deze ezelsbruggetjes van Klasse zetten je alvast een eind op weg.

Nood aan nog meer info? https://www.groeimee.be/themas/praten-met-je-kind

 Enkele tools om op een leuke manier in gesprek te gaan:

Gesprekshappertje gemaakt door het CAR

We maakten 2 happertjes voor jullie: eentje specifiek rond de beleving tijdens deze Corona-periode en eentje met blanco vakjes, waar je zelf naar hartenlust vragen voor elkaar kunt opschrijven. Je kunt de happertjes downloaden en uitprinten.

Gesprekshappertje kinderen

Gesprekshappertje blanco

Geen printer thuis? Geen nood, met een blanco vel papier, de vouwinstructies en een stift kom je er ook!

Spelregels:

  • Zoek een rustig moment voor jou en je kind(eren)
  • Vouw samen het happertje volgens de instructies
  • Ieder om de beurt: kies een getal, open en sluit het happertje x-aantal keer en kies een gekleurd sterretje. De ander leest de vraag voor en jij antwoordt. Wissel zo af.
  • Er zijn geen foute antwoorden, aanvaard elkaars boodschap

Nood aan een professionele babbel?

Dan kan je hier terecht