Krabbels & Babbels

Vacatures

Stage

“Aanvaard wat is, laat los wat was en heb vertrouwen in wat komt”. Die spreuk hangt bij mij thuis aan de muur, ingekaderd, en zo van toepassing dezer dagen!

Amper twee weken geleden aten we ’s middags nog samen met de collega’s pizza op het werk. We troostten onszelf met comfort-food omdat ons gepland filmuitje die avond niet doorging. Sindsdien kwamen we in een stroomversnelling terecht en dwarsboomt COVID-19 ál onze plannen. In een mum van tijd zagen we ons genoodzaakt om onze werking te reorganiseren. Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar we zijn vandaag helemaal klaar om onze zorggebruikers – op andere en nieuwe manieren – verder te ondersteunen. Ik ben oprecht fier op hetgeen al mijn gemotiveerde en creatieve collega’s op zo’n korte tijd hebben verwezenlijkt!

Ik begon deze post met onze plannen die verstoord werden. Onze plannen niet alleen… Intussen werden alle evenementen – groot en klein – reeds opgeschort, afgelast of uitgesteld. Hoe lang zal deze situatie nog aanhouden? Wanneer kunnen we weer een ‘gewoon’ leven leiden? En we gaan toch wel op reis kunnen deze zomer? Veel vragen, geen duidelijk antwoord. We leven in onzekere tijden. En omgaan met onzekerheid is lastig. We kunnen geen duidelijke toekomstplannen maken, er zijn minder dingen om naar uit te kijken en naartoe te leven.

Toch zullen we moeten proberen om die onzekerheid op de één of andere manier toe te laten. Ervan weglopen helpt immers niet (heb ik al – letterlijk – geprobeerd 😉).

Ik deel graag enkele inzichten met jullie:

* Aan het nu kunnen we niks veranderen, we moeten de situatie accepteren zoals ze is. En laat nu net dat laatste zo moeilijk zijn voor ons, ‘controlefreaks’. We denken nergens nog controle over te hebben, maar dat klopt niet helemaal, er is ook goed nieuws. We kiezen immers zélf hoe we met een situatie omgaan. Wedden dat jij er de laatste dagen soms ook voor koos om je dapper te gedragen? En te genieten van kleine, fijne momenten (ik word gewekt door de zonnestralen die mijn kamer binnenvallen en hoor de vogeltjes fluiten van zodra ik het raam open zet – heerlijk toch?!). Ik ben er zeker van dat je de afgelopen week ook positieve gedachten in je hoofd hebt toegelaten. Schenk er aandacht aan.

* De toekomst bestaat per definitie niet. ’t Is te zeggen, die bestaat alleen in onze gedachten. Het is het product van onze hersenspinsels als we even onze ogen sluiten en vooruit denken. Zie jij jouw plannen in duigen vallen als je je ogen sluit? Probeer het dan nog een keer en maak nieuwe plannen. Er is immers niks mis met een ‘plan B’ (trouwens, het alfabet telt daarna nóg 24 letters voor het geval dat ook niet zou werken). En euh … dromen mag hé!

* Reis naar een alternatieve bestemming. Niet letterlijk natuurlijk, want reizen zit er nu even niet in. Ik bedoel het volgende: stop niet met het maken van plannen. Plan kleine, haalbare en concrete dingen. Zoek het daarbij niet te ver en laat je creativiteit de vrije loop. Ik zou normaal dit weekend met vrienden en familie op restaurant eten, dit stond al lang en met stip in mijn agenda genoteerd. Ik ga proberen om er thuis het beste van te maken: schort aan, mijn beste kook-skils  bovenhalen en een lekkere menu op tafel toveren. Ik ga dit weekend eten bij ‘Chez Moi’ 😊.

Angst, twijfel en onzekerheid zijn normale reacties in deze abnormale situatie. Maar je staat er niet alleen voor. Samen geraken we ver. Ik kan jullie alvast meegeven dat ons CAR-team klaar staat. We staan klaar voor elkaar – we staan klaar voor jullie!