Waar staan we voor

Wie zijn we

Wat doen we

Vacatures

Krabbels & Babbels

Stage

Jaarverslagen

De officiële voorleesweek is inmiddels achter de rug. Met deze blogpost over voorlezen hopen we de voorleesmicrobe (geen nood, hier word je NIET ziek van ?) verder te verspreiden.

Ik start deze post graag met een kleine anekdote. Onlangs hield ik grote kuis in de ‘nostalgie-naar-mijn-kindertijd-kast’. Het laagje stof eventjes negeren, herinneringen ophalen en verborgen en vergeten schatten herontdekken. Heerlijk toch?! Ik botste op Huppie! En ik kan mijn kinderlijk enthousiasme van weleer nauwelijks bedwingen terwijl ik dit aan het schrijven ben ?. Huppie het konijntje, het boekje waar ik mijn allereerste voorlees-herinneringen aan koester. Talloze keren heb ik erdoor gebladerd. Honderden keren werd het aan mij voorgelezen. Ik kende het van A tot Z, van voor naar achter en van achter naar voor van buiten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het boekje, toen ik het meer dan 25 jaar later terugvond, nog slechts met haken en ogen aan elkaar hing. Het boekje zelf belandde dus noodgedwongen en met pijn in het hart in de vuilbak, maar één ding is zeker: de fijne herinneringen eraan draag ik zoveel jaren later nog steeds mee ?.

Voorlezen is van onschatbare waarde

Voorlezen is niet alleen een leuk tijdverdrijf, het is ook heel zinvol voor de ontwikkeling van kinderen. Nieuwe woorden leren, zinnen vormen,… De taalontwikkeling krijgt door het voorlezen van verhalen een boost. Maar er is meer! Door voor te lezen aan een kind, creëer je een gezellig moment, een rustig samenzijn, waarbij er ruimte is voor het delen van gevoelens en interesses. Door middel van verhalen leert het kind zich ook inleven in situaties, krijgt het zicht op wat zich afspeelt in de wereld en kunnen bepaalde thema’s bespreekbaar gemaakt worden. De fantasie wordt gestimuleerd en de nieuwsgierigheid wordt geprikkeld.

En neen, voorlezen hoeft helemaal niet duur te zijn! Wist je dat lid worden van de bibliotheek helemaal gratis is? Daarnaast hoeft voorlezen ook geen gigantische tijdsinvestering te zijn. Het gaat immers om de kwaliteit van het momentje samen en niet over de duurtijd van het voorlezen. Een boekje hoeft niet in één keer voorgelezen te worden. Dubbel voordeel: je houdt er voor de kinderen de spanning nog een beetje in én er blijft nog wat tijd over voor jou om te ontspannen na je werkdag ?.

Zowel voor onze allerjongste als voor onze iets oudere schatjes

Je zou het misschien op het eerste gezicht niet denken, maar boekjes kunnen ook al aan baby’s en peuters aangeboden worden.

Uiteraard zijn onze allerjongste schatjes nog niet toe aan lange verhaaltjes. Baby’s houden ervan om de vertrouwde, veilige stem van mama of papa te horen. Liedjes, versjes, knisperboekjes en boeken met grote prenten zijn geschikt. Peutertjes houden van herhaling. Korte eenvoudige boekjes meermaals voorlezen zal in de smaak vallen. Probeer hen actief te betrekken: geluiden nabootsen, een bladzijde laten omdraaien, iets aanwijzen,…

Boekje van Eva Mouton en Laura Van Bouchout. 
Eén van de persoonlijke favorieten van een collega.

Ben je zelf zoekende wat geschikt is voor het niveau van je kind? Eén van onze logopedisten werkte een handige folder uit met informatie, tips and tricks.
Ascendere-tips en info voor ouders

Wil je graag meer weten of heb je specifieke vragen over voorlezen aan jouw kind, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.

Als kinderen zelf leren lezen, begint dit met korte en eenvoudige woorden of zinnen. Omdat kinderen van die leeftijd wel houden van iets meer complexe verhalen, is het een goed idee om ook te blijven voorlezen. Jullie kunnen ook samen een boek lezen. Met dit dobbelspel kan dat op een speelse manier.
Voorlezen dobbelspel

Nood aan boek-inspiratie? Hier vind je alvast een handig overzicht per leeftijdscategorie.

 

Hoe schat je jouw eigen voorleestalent in?

Wist je dat voorlezen sowieso een positief effect heeft op álle kinderen, ongeacht jouw eigen achtergrond, taalkennis of voorleeskwaliteiten? Voorleesschroom of onzekerheid blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dus nergens voor nodig te zijn ?. Een tip: het kan handig zijn om het verhaal zelf al eens door te nemen voor je het voorleest aan je kind. Zo ben je meer vertrouwd met de inhoud, kan je eigen accenten in het verhaal leggen en kan je je van bij het begin volledig inleven en inspelen op wat komt.

Deze leuke bladwijzers van Klasse bundelen enkele tips voor de voorlezer.

Voorleestips_bladwijzer_

Een schat aan informatie

Wil je meer weten over voorlezen? We delen graag onze geraadpleegde bronnen met jullie:
https://iedereenleest.be/over-lezen/de-vele-voordelen-van-voorlezen
https://www.groeimee.be/voorlezen
https://www.leesmonitor.nu/nl/voorlezen
https://www.expoo.be/themas/voorlezen

Delen jullie ook graag iets met ons? We zijn benieuwd of er bij jullie thuis ook voorgelezen wordt! Laat het ons weten door een reactie te plaatsen of een foto te posten van een gezellig voorleesmoment.