Krabbels & Babbels

Vacatures

Stage

Pre-teaching1, Webinar2, Whereby3. Euh, wablief? Een dikke maand geleden was het voor mij allemaal Chinees (of ja, onverstaanbaar Engels, want tegenwoordig zeggen we alles in het Engels, toch?). Ik ben nochtans een kind van de nineties, dus ik heb op vlak van digitale revolutie wel wat meegemaakt (van eerste Vtech speeltjes als kleuter tot lompe computer met irritante ‘Pliong!’ geluidjes bij binnenkomende berichtjes op MSN). Ik heb tegenwoordig zelfs een Google Home bakje waarmee ik op verbaal commando boodschappenlijstjes kan ingeven. Dat ik dan in de winkel sta met een lijstje à la: ‘1 tros -nee, niet op dat knopje drukken, meid- bananen’, dat nemen we er dan wel even bij.

Ik ben dus mee met mijn tijd, dacht ik. Tot deze tijd eraan kwam. Ik hoorde ooit een verhaal van iemand die de chaos in je hoofd vergelijkt met hoe vol het bureaublad van je computer staat. Geloof me, er is nog weinig plaats op mijn bureaublad. Check maar eens bij jezelf, hoe opgeruimd is jouw laptop nog? Het is voor niemand evident, iedereen botst op zijn limieten, elk op zijn manier. Op zoek naar rust in je hoofd? Met de app ‘Insight timer’ vind je Nederlandstalige mindfulness-oefeningen voor kinderen en volwassenen.

We botsen op praktische moeilijkheden. Heeft iedereen een laptop, printer en internet in huis? Nee. Wat als je wel over een laptop beschikt, maar je ook 2 kinderen hebt die deze laptop nodig hebben voor school en jij zelf ook nog eens moet werken op diezelfde laptop? Neem eens contact op met de school van je kind, veel scholen lenen momenteel laptops uit.

Onderzoek aan de UGent wijst uit dat ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen momenteel per kind gemiddeld 7u per week aan schoolse ondersteuning spenderen. Nu er nieuwe leerstof komt, houden veel ouders hun hart vast. Dat alles combineren met je werk, dat is lastig, dat botst en dat doet zeer. Geef ons zeker een seintje als we jullie ergens bij kunnen ondersteunen, vele handen maken lichter werk.

We botsen op onze technische vaardigheden. Wat als je microfoon het niet doet of je eigenwijze laptop je hoofd enkel ondersteboven positioneert tijdens een Conference Call4 ? Wat als je tijdens diezelfde Conference Call een baby hebt die onbedoeld op enter drukt en een zeer inspirerend mailtje naar je hele adresboek doorstuurt? Op www.digiburger.be vind je informatie en handige filmpjes om vlotter digitaal aan de slag te gaan.

Copyright: Arnoleon

We kunnen ermee lachen, maar ik denk dat menig onder ons er ook al een traan van frustratie voor hebben gelaten. Niet enkel door die praktische of technische beslommeringen, maar meer dan ooit door wat we missen aan menselijk contact, net omdat alles nu digitaal moet. Mijn dochter werd gisteren 1 jaar: een lege feesttafel met 3 cupcakes, meer dan een virtuele knuffel met de familie zat er niet in. En hoe schoon de videoboodschappen van de kleine neefjes en de aan huis geleverde ballon van de grootouders ook waren. Het botst met wat we willen op dat moment en botsen, dat doet zeer.

En zo hebben we allen ons eigen verhaal. Over wie of wat we missen. Geluk bij een ongeluk kunnen we dankzij onze virtuele wereld nog vanop afstand een beetje nabij zijn. Daar ben ik stiekem toch ook wel wat dankbaar voor. Zelfs als digibeet5 in deze digitijden.

Hou je naasten nabij. House Party is een toffe app om via videochat spelletjes met je familie en vrienden te spelen. Of surf naar www.lockdownlove.be en hang een gepersonaliseerde poster aan je raam.

Verklarend woordenboek in Coronatijden:

1/ Pre-teaching: In deze specifieke corona-context richt ‘preteaching’ zich op de hele klasgroep en dient het om essentiële leerstof bij te brengen vanop afstand, rekening houdend met de individuele leernoden. Leerlingen zullen na de paasvakantie de essentiële leerstof in eerste instantie op afstand verwerven. Daarna komt de leraar erop terug in de klas, met als doel dan sneller tot de kern te komen én te differentiëren.

2/ Webinar: Een webinar is een samenvoeging van de woorden ‘Web’ en ‘Seminar’. Het is een evenement op internet waarbij er alleen een online publiek aanwezig is. Je kunt het vergelijken met een lezing, maar dan online. In een eerdere blogpost verwezen we naar een interessante webinar omtrent mild ouderschap in tijden van Corona.

3/ Whereby: Een online instrument om videogesprekken te organiseren met maximum 4 personen tegelijk. Veel van onze therapeuten maken hier tegenwoordig gebruik van voor huiswerkbegeleiding of gesprekjes.

4/ Conference call: Telefonisch vergaderen met beeld. Zo je wil kan dit ook binnen de context van een online aperitief zijn met je vrienden of familie.

5/ Digibeet: Binnen de context van deze post zijn wij dat allemaal op dit moment (IT’ers misschien niet mee gerekend). Het gaat niet alleen over de romantische zielen zoals ik die misschien liever in de jaren 50 geboren waren zonder pc. Het gaat over iedereen die momenteel op eender welke manier aanloopt tegen de moeilijkheden van digitaal werken, les volgen of contact houden.